Køb fisk fra Færøerne – levering til døren!

Kogt torsketunge

færøsk torsketunge, lippur

Lippur / torsketunger

Karin Joensen
Lippur / torsketunge – denne variant med lippur / torsketunge er måske lige noget for dig, hvis du er til nem og ligetil mad.
Torsketungerne – på færøsk "lippur" er spiseklare, når du får dem leveret, så der skal intet gøres ved dem, ud over at de skal tages op af fryseren og koges/steges.
Her har vi lagt 'lipperne' i mælk natten over for at fjerne den vildtsmag, der kan være ved denne fisk.
Vi valgte at koge dem denne gang og spiste dem sammen med smørsauce, stegte løg og kogte kartofler, hvilket svarer til en virkelig traditionel færøsk ret.
Ret Hovedret
Antal 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 kg torsketunger
  • mælk
  • lidt salt

Sådan gør du
 

  • Torsketungerne lægges i mælk natten over, nok til at de dækkes.
  • Mælken hældes fra inden tilberedning.
  • Når alt tilbehøret næsten er klart kommes torsketungerne i en gryde med kogende vand tilsat lidt salt og koges i 4-5 minutter.
  • Server straks efter med det ønskede tilbehør.

Noter

Nogle tanker om lippur:
Lippur, torsketunge eller hagekød – kært barn har mange navne, siger man jo. I Nordnorge bliver denne del – for nogle en delikatesse – af torskens hoved flittigt skåret ud. Der er det børn og unge, der således kan tjene lidt lommepenge – og de tjener godt. DR lavede en udsendelse om dette for et par år siden, hvilket gjorde at besøgstallet på vores hjemmeside fik en himmelflugt i et par dage. 
Min gamle mormor plejede at stege dem i rigeligt stegemargarin og salt. Det var en fantastisk mundfuld, der påkalder sig gode og lykkelige minder. 
Lippur har en meget karakteristisk smag – smager måske en smule vildt. Som i opskriften herover er det en god ide at lægge dem i blød i mælk natten over, da du så kommer vildtsmagen til livs, hvis du ikke er til den.
Poul Martin
Keyword bagt torsk med rødbedesalat, færøsk torsketunge, fisk fra færøerne, fisk fra nordatlanten, lippur, torsketunge, undgå madspild